Programma 2017

PROGRAMMA 4 MEI 2017

17.00 uur:

De beiaard van de Grote Kerk wordt bespeeld door Roel Smit. 

18.00 uur: 

Herdenkingsconcert 4 mei 2017 in Grote Kerk aan de Oude Markt Enschede. Wordt uitgevoerd door het Requiem van G. Fauré, teksten van Etty Hillesum voorgedragen door Moes Wagenaar, Jiddische liederen door Cappella Junior, dirigent: Jeanet Bosch, Cappella Enschede (solisten: Tamara Bouwhuis, sopraan en Jasper Schweppe, bariton), orgel: Dennis Vallenduuk.

Entree: €8. Voorverkoop: €5 door overmaking op NL77TRIO0197630138 t.n.v Cappella Enschede ovv '4 mei 2017'.
Tot 21 jaar: gratis

  

19.00 uur:

Verzamelen voor de Stille Tocht voor het stadhuis aan de Langestraat.

19.10 uur:

Stille Tocht. Route: Langestraat, Oude Markt, Marktstraat, Brammelerstraat, M.H. Tromplaan en Volkspark.

19.30 uur:

Welkom door Rachel Denneboom namens 4 en 5 mei comité Enschede. Lees hier haar toespraak. 

Vervolgens worden gedichten door junior stadsdichter, Alondra Overmeer en de voorzitter studentenvereniging Taste, Rick Oosterhoff voorgedragen en zal burgemeester Van Veldhuizen een toespraak houden. Lees hier de gedichten en de toespraak van burgemeester Van Veldhuizen terug. 

Muzikale omlijsting wordt verzorgd door de blazers van het Valerius Ensemble.

19.53 – 19.59 uur:

Luiden van de klokken van de kerken

20.00 uur:

Precies om 20.00 uur wordt de klok geluid. Bij de beeldengroep van Mari Andriessen wordt 2 minuten absolute stilte in acht genomen.

20.02 uur:

The Last Post’ wordt geblazen door trompettist de heer Bennie ter Heide. 

Vervolgens spelen de blazers van het Valerius Ensemble ‘Abide with me’. Daarna vindt de kranslegging plaats en aansluitend wordt het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus gezongen en gespeeld.

Rond 20.15 uur:

De plechtigheid wordt door mevrouw Rachel Denneboom van het 4 en 5mei Comité afgesloten.

21.00 uur:

Voorstelling van Theatermakelarij Enschede in het kader van Theater Na de Dam ‘Alle woorden zitten nog in mijn hoofd’ in de Synagoge te Enschede. Een voorstelling door jongeren tussen 12 en 20 jaar gebaseerd op interviews met ouderen die de Tweede Wereldoorlog als kind meemaakten. Kaarten (€ 8,50 ) zijn te bestellen via www.concordia.nl

                 

PROGRAMMA 5 MEI 2017


Vrijheidsbrunch

Op 5 mei staan we stil bij de vrijheid in ons land. We vieren onze vrijheid, maar worden ons tegelijkertijd bewust dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.  Aukje Grimm, Yassir Halimi en Johanneke ten Broeke  zijn ambassadeurs van de Vrijheid van Enschede en willen  in samenwerking met de gemeente Enschede, deze boodschap graag verspreiden.

Daarom willen zij deze dag graag vanaf 10.00 uur in het Stadhuis aan de Langestraat 24 in gesprek met jongeren, ouderen die de oorlog meegemaakt hebben en mensen die zijn gevlucht naar de vrijheid. Tijdens de brunch is er volop mogelijkheid tot het delen van persoonlijke verhalen over de oorlog of de vrijheid. Aan de brunch zijn geen kosten verbonden.

Afsluitend is er een bijeenkomst op de Oude Markt  waar om 12.00 uur het vrijheidsvuur ontstoken wordt en de vrijheidsvlag wordt gehesen. Dit is tevens het einde van het programma. Wel zijn er op de Oude Markt nog  tot 18.00 uur nog allerlei activiteiten voor kinderen.

Lijkt het u interessant en gezellig om bij deze brunch te zijn, geef u vooral op!

Als u interesse heeft of vragen wilt stellen, kunt u dit doorgeven via de mail: vrijheidsontbijt@gmail.com of telefonisch door te bellen naar 06-81136208.


Vrijheidsvuur


Geniet vrijdag 5 mei in Enschede van de vrijheid tijdens het Vrijheidsfestival met allerlei activiteiten voor kinderen op de Oude Markt!

Na het ontsteken van het vrijheidsvuur en het hijsen van de vlag om 12.00 uur zullen er tot 18.00 uur allerlei kinderactiviteiten plaatsvinden die met vrijheid en vrede te maken hebben. Kom naar Vrijheidsland en doe mee aan een workshop dans, theater, knutselen, techniek of kom leren vloggen. Ga in gesprek met veteranen. Er zijn springkussens, stoepkrijt en een mobiele speeltuin. En nog veel meer.

Deelname is gratis en je hoeft je niet vooraf op te geven.

Beleef het ook en vier de vrijheid in Enschede!

De winkels in de binnenstad zijn op vrijdag 5 mei tussen 9.30 – 18.00 uur geopend.


Absolutely Fresh – Universiteit Twente


Op het terrein van Universiteit Twente vindt op 5 mei van 12.00 – 00.00 uur het gratis dancefestival ‘Bevrijdingsdag Enschede’ plaats. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingsdagenschede.nl.