Agenda

Lonneker Oorlogsverhalen van Willem Bulter: 3 mei 2019

Uitreiking 1e exemplaar: Dorpshuis Lonneker

Het eerste exemplaar van Lonneker Oorlogsverhalen van de hand van Willem Bulter wordt op vrijdag 3 mei in Het Dorpshuis aan Herman Meijerink en Hilde Venema uitgereikt. Iedereen die belangstelling heeft is van 15.00 – 17.00 uur welkom.

Lees meer over het boek Lonneker oorlogsverhalen (pdf).

André Kerver Ontmoet Frank Krake: 4 mei 2019

Borboleta Music - Theater na de Dam, Theaterzaal Concordia - Oude Markt 15 

Een speciale 4 mei-voorstelling met Frank Krake als gast. Hij schreef en vertelt over zijn boek De laatste getuige, over WOII-overlevende Wim Aloserij.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur vinden er in heel Nederland voorstellingen plaats vanwege Theater Na de Dam. Deze voorstellingen hebben allemaal op hun eigen manier betrekking op de Tweede Wereldoorlog. Bij Concordia treden Frank Krake en Borboleta Music op met een speciaal 4 mei-voorstelling.
Meer informatie op de website van Concordia.

Ik weet wat jij bent: 4 mei 2019

Theatermakerij Enschede speelt, in de Performance Factory, gebouw Zuid

Verhalen over labels, stempels, jodensterren, pesterijen, er niet bij horen en niet weten wie of wat je bent, vormen samen deze indrukwekkende voorstelling. Wat als je in een hokje gestopt wordt waar je niet meer uit kan? Wat als je voortaan een jodenster moet dragen? Wie ben je dan nog?

Jongeren uit Enschede en omgeving verdiepten zich onder leiding van theatermakers Renee Buys en Karine Roldaan in de geschiedenis van Enschede ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling IK WEET WAT JIJ BENT.
Meer informatie op de website van Concordia.

Componisten in oorlogstijd: 7 april tot en met 30 juni 2019

Tentoonstelling Componisten in oorlogstijd, in de Synagoge, Prinsestraat 14 Enschede

Nederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Joodse componisten speelden daarin een belangrijke rol. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met deze – bijna – vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en naar de muziek te luisteren.
Meer informatie op de website van de Synagoge Enschede.