Impressie 2005 vieren

5 mei 2005 Bevrijdingsdag

 

Enschede vierde 5 mei met een zeer bruisend programma.

Om een indruk te geven wat er die dag allemaal gebeurde in de stad kunt u de  foto's 2005 bekijken.
Extra informatie over 5 mei en de bevrijders, dat in het Uitmagazine (april 2005) heeft gestaan van het Uitburo, kunt u lezen in de hieronder bijgevoegde bestanden .

Enschede is een kleurrijke en tolerante stad, waar verschillende culturele achtergronden zich thuis voelen.

En Enschede profileerde zich op deze dag als “Grootstedelijk hart van het Oosten” met diverse grootse evenementen , zoals het Bevrijdingsfestival op de Oude Markt, de Bevrijdingsparade in het gehele centrum en de Taptoe op het Van Heekplein.

Een zeer groot deel van de bezoekers is speciaal voor het feest naar de Enschedese binnenstad gekomen

Bevrijdingsparade

Onbetwist hoogtepunt was de militaire Parade van Keep them Rolling door de Enschedese binnenstad,

Met veel succes heeft de Stichting Enschede eert Bevrijders een weerzien georganiseerd met de Engelse en Canadese bevrijders van Enschede. Gedurende een dag of 10 werd voor deze bevrijders een gastvrij onthaal georganiseerd. De gasten logeerden bij gastgezinnen en bezochten de stad en omstreken.

Aan de Parade werd deelgenomen door motorbrigade Regiopolitie Twente, detachement Kon. Luchtmachtvliegbasis Twenthe, detachement Nationale Reserve, Goldstream Guards uit Engeland, een 100-tal legervoertuigen van de vereniging Keep them Rolling, waaronder een originele Shermantank en een tiental militaire- en particuliere muziekkorpsen.

Tijdens de parade kwamen een formatie F-16 vliegtuigen van de vliegbasis Twenthe en een formatie historische vliegtuigen met een B-17 Vliegend Fort, P-51 Mustang en een Spitfire een aantal keren overvliegen. Engelse- en Canadese Bevrijders zitten tijdens de Parade in de voertuigen, Door de Enschede Marktbond wordt de bevrijders een bloemenhulde aangeboden. De Parade wordt officieel afgenomen door de Burgemeester van Enschede en de Commandant Vliegbasis Twenthe.

Meer dan 100 historische legervoertuigen, meerdere muziekkorpsen, een afvaardiging van de Goldstream Guards (het regiment dat Enschede bevrijdde) en vele anderen hebben aan deze grote en grootste parade meegedaan.

Daarnaast was er een optreden van het enige echte “Glenn Miller Orkest” op de Oude Markt.

Het Van Heekplein was het toneel van de Taptoe. Met 6 befaamde korpsen, waaronder het Pasveer Korps uit Leeuwarden, Avendo Sneek en oud-leden van de Genietroepen is het organiserend comité erin geslaagd een bijzondere Taptoe te kunnen uitvoeren. Ook Enschede en regionale korpsen doen mee zoals bv de Show en Marchin Band Enschede450.

 In het Van Heekpark vond eind van de middag nog de bevrijdingsloop plaats.