4 mei, herdenken

Stille Tocht en herdenking in het Volkspark

Op 4 mei vindt de jaarlijkse herdenking plaats. We zijn om 20.00 uur 2 minuten stil.

In Enschede vindt de herdenking plaats in het Volkspark  bij het monument van Mari Andriessen. Voorafgaand aan deze bijeenkomst wordt de Stille Tocht gelopen vanaf het stadhuis.

Dan herdenken we burgers en militairen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesoperaties. Niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog dus, maar waar en wanneer ook ter wereld. We hangen de Nederlandse vlag dan halfstok, als teken van rouw.

De Tweede Wereldoorlog is in 1945 geëindigd. De mensen die de oorlog hebben meegemaakt zijn dus oud of al overleden. Er zijn dus steeds minder mensen in Nederland die zich de Tweede Wereldoorlog kunnen herinneren. Dat betekent niet dat we de herdenking moeten afschaffen: ook zonder oorlog blijft het herdenken en vieren van vrijheid belangrijk. 


TOESPRAKEN EN GEDICHTEN DODENHERDENKING 2018

Lees hier de toespraken en de gedichten terug van Rachel Denneboom, voorzitter 4 en 5 mei comité Enschede, junior stadsdichter Githe Seegers, voorzitter van de studentenvereniging Taste Niels Borst en burgemeester Onno van Veldhuizen