5 mei, vieren

We vieren de vrijheid


Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking.

5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van de vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat er een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom óók de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.

Het jaarthema 2019

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei doet een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Als slogan wordt hiervoor de komende jaren ‘Geef vrijheid door’ gebruikt. 
Het jaarthema van 2019 luidt In vrijheid kiezen. Met dit thema sluit het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht, bovendien zijn er in 2019 zowel Europese als Provinciale verkiezingen. Het comité staat stil bij de waarde van de vrije, democratische rechtsstaat, het buitenwerkingstellen van deze rechtsstaat in de jaren 1940-1945, en de verantwoordelijkheid die we met z’n allen dragen om de rechtsstaat én de vrijheden die we daarbinnen genieten te waarborgen. Vanuit de vrijheid van nu wordt teruggekeken op de onvrijheid van toen.

Programma 5 mei 2019


Geniet zondag 5 mei in Enschede van de vrijheid tijdens het Vrijheidsfestival met allerlei activiteiten voor kinderen op de Oude Markt!

Na het ontsteken van het vrijheidsvuur en het hijsen van de vlag om 12.00 uur zullen er tot 18.00 uur allerlei kinderactiviteiten plaatsvinden die met vrijheid en vrede te maken hebben. Kom naar Vrijheidsland en kom je paspoort halen van Vrijheidsland door mee te doen aan een workshop dans, theater, knutselen, techniek. Er zijn springkussens, lego en nog veel meer.

Deelname is gratis en je hoeft je niet vooraf op te geven.
Beleef het ook en vier de vrijheid in Enschede!
De winkels in de binnenstad zijn op Bevrijdingdag 5 mei geopend.

Absolutely Fresh – Universiteit Twente


Op het terrein van Universiteit Twente vindt op 5 mei van 12.00 – 00.00 uur het gratis dancefestival ‘Bevrijdingsdag Enschede’ plaats. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingsdagenschede.nl.